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Apple and pear represent 51% of fresh fruit orchards in Portugal. This paper presents a life-cycle (LC) greenhouse gas (GHG) assessment (so-called carbon footprint) of 3 apple and 1 pear Portuguese production systems. An LC model and inventory were implemented, encompassing the farm stage (cultivation of fruit trees in orchards), storage and distribution (transport to retail). The functional unit considered in this study was 1 kg of distributed fruit (at retail). Four different LC inventories for orchards were implemented based on data collected from three farms. Inventory data from two storage companies were also gathered. The main results show that the GHG emissions of apple and pear ranged between 192 and 229 gCO2eq kgfruit-1. The GHG emissions (direct and indirect) from the cultivation phase ranged from 36% to 60% of total emissions. Fruit storage, which lasted for as much as 8-10 months, was also responsible for significant emissions due to high energy requirements.
O Diagnóstico para a Sustentabilidade do Concelho de Castelo Branco tem dois grandes objectivos: - Apresentar um diagnóstico do Concelho, simples e acessível; - Apontar para as Áreas Estratégicas, em que assentará Castelo Branco Agenda XXI, posteriormente validadas pela comunidade/actores locais. Tem como propósito abranger e integrar num mesmo documento uma descrição actual e representativa dos sistemas ambientais, sociais, económicos e institucionais do concelho de Castelo Branco, resultando na identificação das suas potencialidades e fragilidades. Deste modo, obtém-se a definição das oportunidades e ameaças do concelho, de forma a assentar as grandes opções estratégicas do Desenvolvimento Sustentável, através de um modelo – Castelo Branco Agenda XXI. Assim, o Diagnóstico para a Sustentabilidade permite avaliar a realidade concelhia e efectuar uma análise prospectiva, nomeadamente no que respeita à identificação de problemas e oportunidades, em consonância com o já planeado pela CMCB, no sentido do Desenvolvimento Sustentável e da melhoria da qualidade de vida.