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Trabalho apresentado no 2.º Simpósio Nacional de Fruticultura que decorreu em Castelo Branco, na Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Castelo Branco, de 4 a 5 de Fevereiro de 2010.
Comunicação da qual só está disponível o resumo.
A cultura do pessegueiro na região da Beira Interior: elementos caraterizadores da produção.
Efeito da aplicação de diferentes regimes de rega deficitária no pessegueiro ‘Sweet Dream’ cultivado num pomar da região da Beira Interior.
Comunicação apresentada no 6.º Encontro Nacional de Protecção Integrada que decorreu em Castelo Branco, na Escola Superior Agrária do Instituto Poliécnico de Castelo Branco, de 14 a 16 de Maio de 2003, no âmbito do painel sobre Prunóideas.
A cultura do pessegueiro na região da Beira
Interior representa 23% da área total de
pessegueiro de Portugal continental e 16%
da área de culturas permanentes da região.
Para a caracterização do potencial edáfico
onde se desenvolve a cultura, foi efectuado
um trabalho de sistematização dos dados
referentes às análises de terra, através das
Organizações de Agricultores reconhecidas
para a prática da Protecção Integrada e
Produção Integrada de Prunóideas (AAPIM,
APPIZÊZERE e Cooperativa dos Fruticultores
da Cova da Beira).
O total das 117 análises disponíveis diz
respeito ao conjunto de agricultores que exploram
uma área de pessegueiros de 463 ha,
o que corresponde a um terço da área total
ocupada pela cultura na região (1500 ha).
O conjunto dos dados analisados permitiu
concluir que os solos são maioritariamente
ácidos, apresentando textura grosseira, baixo
teor de matéria orgânica e elevados teores de
fósforo e potássio assimiláveis na camada
superficial.
Comunicação da qual só está disponível o resumo.
Efeito da cobertura do solo com manta Ecoblanket no desenvolvimento das infestantes em pomares de pessegueiros na região da beira interior
Peach production is an important agricultural activity in the center of Portugal, which is the main region of stone fruit production. This region is characterized by hot and dry summers, that can actively accelerate the organic matter degradation and, thus, increase the susceptibility to erosion and decrease the soil capacity to retain nutrients. To evaluate the relationship of peach production activity and soil characteristics, a long-term project was installed based on 31 peach orchards covering the main peach production area. The main objective was to find out the influence of peach production activity on soil characteristics with special reference on organic matter content. Orchards were monitored since establishment, collecting soil samples at establishment time and after 4 years. Plant development was monitored annually by the evaluation of trunk cross-sectional area and nutrition status by foliar analysis at 100 to 120 days after blooming. Simultaneously, weed development in the row and inter-row was evaluated. Results indicated that peach orchards are very heterogeneous over the first years after planting. After 4 years from the initial 31 orchards, only 23 remained, corresponding to 26% of uprooting orchards, mainly related with Pseudomonas syringae complex incidence. In90% of the orchards the soil content in potassium was classified as high (100-200 mg kg-1; LQARS, 2006) and very high (>200mgkg1; LQARS, 2006). Nevertheless, according to nutritional analysis, the leaf potassium content was classified as low in 35% of the orchards, considering the reference interval of 2to 3% for this nutrient. Nitrogen leaf content was below reference interval in17% of the orchards, and in 22% was above this interval. All orchards use weed cover at inter-rows, mowed regularly. Weeds were controlled in rows using herbicides. Considering the 23 orchards, Organic Matter content increased 0.68% in the row and 0.18% in the interrow, after 4 years.