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As nozes são dos frutos secos mais consumidos em todo o mundo. Possuem um elevado valor nutricional, apresentando a relação mais elevada de ácidos gordos ω3/ω6, entre todos os frutos secos. Contêm ainda vários compostos bioativos relacionados com a prevenção de diversas doenças. As evidências científicas atuais permitem a utilização de uma alegacão de saúde específica para a noz designadamente "As nozes contribuem para a melhoria da elasticidade dos vasos sanguíneos".
Os perfis microbiológico e químico da fermentação de azeitona da cultivar ‘Azeiteira’ ou ‘Azeitoneira’ tipo verde estilo sevilhano, preparada com frutos em dois estados de maturação distintos, demonstraram a aptidão desta cultivar para o referido processamento, potenciando a diversificação e valorização dos produtos do olival. Observaram-se uma maior e mais rápida acidificação da salmoura no processo de fermentação dos frutos colhidos no estado de maturação mais tardio e a consequente redução do período de sobrevivência das bactérias Gram-negativas, minimizando o risco de deterioração do produto na fase inicial do processo.
Artigo apresentado como comunicação no II Simpósio Nacional de Olivicultura que decorreu de 7 a 9 de Março de 2000 em Évora.
Realizaram-se ensaios de modelação e otimização das condições operatórias de extração de azeite, utilizando a metodologia das superfícies de resposta, segundo uma matriz central compósita rotativa, em função da concentração adicionada de adjuvantes na termobatedura – preparação enzimática Endozym Olea AS (0,04-0,24%) e microtalco FC8 (0,12-0,68%) – a um lote de azeitona Cobrançosa com um índice de maturação de 3,05. Os ensaios de extração foram efetuados em equipamento Abencor, calculando o rendimento pelo índice de extratabilidade e o teor de gordura dos bagaços. Os resultados obtidos mostram que o rendimento da extração depende do teor de talco, mas é independente da concentração de enzima adicionada, nos valores testados. Nem os pigmentos clorofilinos nem os critérios de qualidade do azeite foram afetados pela presença de adjuvantes.
Laboratórios Unidades de Apoio Tecnológico : Tecnologia Alimentar, Análise Sensorial, Química e Bioquímica, Instrumentação Analítica.
Aplicação de técnicas de espectroscopia no infravermelho na caracterização de “Azeites de Montanha"
O livro resume as atividades do projeto "Promoção e Valorização de Azeites de Montanha CENTRO-01-0246-FEDER-000004 /6756" que teve como objetivo desenvolver um conjunto de ações vocacionadas a capitalizar o conhecimento produzido pelo IPCB e IPG em torno da valorização económica dos “Azeites de Montanha”, de forma a reforçar o posicionamento das empresas da fileira por adoção das melhores práticas e processos inovadores que concorram para a produção de azeites diferenciáveis pela sua qualidade e que potenciem características organolépticas distintas, contribuindo para a introdução de novos métodos e técnicas que irão intensificar a capacidade competitiva, a visibilidade e o reconhecimento dos “Azeites de Montanha”. Foram desenvolvidas diversas sessões técnicas (em olival, em lagar e em sala), os estudos de azeites com métodos rápidos e de caracterização sensorial, a produção de cartas de índice de vegetação, a estratégia e unidade demonstradora de marketing, que culminarão no website, em produção de vídeos, manuais de boas práticas e em livro de apresentação de resultados.
Na obtenção de azeite, tão importante quanto a qualidade da matéria-prima, são os cuidados a ter na laboração. Só é possível produzir azeites virgens de elevada qualidade sensorial e nutricional, a partir de frutos de boas caraterísticas que garantam que os atributos positivos da azeitona sejam transferidos para o azeite. As boas práticas de higiene geral dos alimentos encontram-se enumeradas no Regulamento (CE) N.º 852/2004, nomeadamente no programa de pré-requisitos, no Anexo II, respeitante aos Requisitos Gerais de Higiene aplicáveis a todos os operadores do setor alimentar. Por outro lado, o azeite deve ser embalado em materiais aptos ao contacto com alimentos, conforme definido no Regulamento (CE) Nº 1935/2004, e respetivas alterações. As disposições específicas a aplicar a cada estabelecimento, devem ser avaliadas para resolver situações de riscos particulares, nomeadamente aplicando os princípios de um sistema de segurança alimentar (HACCP). No âmbito da classificação do azeite e da avaliação da sua componente analítica o regulamento de orientação é o Reg. (CEE) Nº 2568/81, e respetivas alterações referenciada pelo Regulamento de Execução (UE) Nº 1348/2013 de 16 de dezembro. O presente manual pretende orientar a produção de Azeites de Montanha de “excelência”. Além das questões de segurança alimentar que são de caráter obrigatório, dão-se, para cada etapa do processo, indicações para melhorar a qualidade do produto final. Assim, serão referidos os pontos-chave a considerar, desde a colheita da azeitona ao embalamento do azeite, para a obtenção de um produto seguro e com as caraterísticas sensoriais, químicas e nutricionais valorizadas.
O presente trabalho analisa os resultados de alguns parâmetros físico-químicos de cinco azeites monovarietais (Olea europaea cv. "Cordovil de Castelo Branco", "Cobrançosa", "Conserva de Elvas", "Galega vulgar" e "Picual"). O material experimental reporta-se à campanha de 2000/01 e provém de olivais situados em três regiões portuguesas - Elvas, Castelo Branco e Santarém. Os azeites foram extraídos em equipamento experimental Oliomio e as análises aqui abordadas são: ácidos gordos, polifenóis totais, esteróis e estabilidade oxidativa. A análise dos componentes principais evidencia, para as cultivares "Cordovil de Castelo Branco" e "Conserva de Elvas" um comportamento homogéneo nas três regiões em estudo.
Comunicação apresentada no III Simpósio Nacional de Olivicultura que decorreu em Castelo Branco, na Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Castelo Branco, de 29 a 31 de Outubro de 2003.
Comunicação apresentada no III Simpósio Nacional de Olivicultura que decorreu em Castelo Branco, na Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Castelo Branco, de 29 a 31 de Outubro de 2003.
Comunicação apresentada no III Simpósio Nacional de Olivicultura que decorreu em Castelo Branco, na Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Castelo Branco, de 29 a 31 de Outubro de 2003.
Comunicação apresentada no III Simpósio Nacional de Olivicultura que decorreu em Castelo Branco, na Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Castelo Branco, de 29 a 31 de Outubro de 2003.
Os olivais da Beira Baixa têm mostrado aptidão para evoluir para sistemas de agricultura sustentável, capazes de valorizar o ecossistema agrário, a sua biodiversidade, os seus produtos e o rendimento dos olivicultores, de que são exemplo os olivais em modo de produção biológico e em produção integrada. Neste trabalho efectuou-se o acompanhamento de olivais em modo de produção biológico e produção integrada, situados na Beira Baixa. A análise química das características dos azeites da cultivar Galega vulgar não revelou diferenças importantes entre os dois modos de produção, classificando-os na categoria “Azeite virgem extra”. Os resultados preliminares de um primeiro ano de ensaio revelaram que em ambos os sistemas de produção se obtiveram azeites com elevados padrões de qualidade.
Comunicação apresentada no III Simpósio Nacional de Olivicultura que decorreu em Castelo Branco, na Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Castelo Branco, de 29 a 31 de Outubro de 2003.
No azeite virgem, os ácidos gordos componentes e a fracção esterólica contribuem para o reconhecimento da qualidade, da autenticidade o das propriedades funcionais. Este estudo apresenta a composição em ácidos gordos, em esteróis e em alcoóis triterpénicos de azeites monovarietais das cultivares ‘Galega Vulgar’ e ‘Azeiteira’. Entre os ácidos gordos componentes, registaram-se, especialmente. diferenças na percentagem dos ácidos oleico, litioleico, linolénico palmítico e palmitoleico, em que o azeite ‘Galega’ revelou percentagens superiores dos ácidos palmítico, palmitoleico e linolénico. No que concerne à fracção esterólica, o β-sitosterol, o Δ-5-avenasterol e o estigmasterol revelaram especial capacidade para distinguir os azeites em estudo, registando-se percentagens superiores de Δ-¬5-avenasterol e de estigmasterol em ‘Azeiteira’. A fracção de alcoóis triterpénicos, eritrodiol e uvaol, apresentou valores inferiores ao limite vigente na legislação europeia.
O objectivo do presente trabalho foi estudar a influência de microtalco natural no rendimento e na qualidade do azeite virgem. Efectuaram-se ensaios em sistema laboratorial Abencor e em lagar industrial. Vários parâmetros foram estudados na azeitona e nos azeites virgens. A adição de microtalco, independentemente da dose utilizada, aumentou a quantidade de azeite extraído. Em sistema Abencor verificou-se maior extractabilidade quando se adicionou 1,5% de microtalco. Os azeites extraídos nos ensaios em lagar industrial com aplicação de microtalco apresentaram critérios de qualidade muito idênticos ao controlo. A adição de microtalco no início da termobatedura favoreceu o aumento de biofenóis totais.
Artigo apresentado como comunicação no II Simpósio Nacional de Olivicultura que decorreu em Évora, de 7 a 9 de Março de 2000.
Artigo apresentado como comunicação no II Simpósio Nacional de Olivicultura que decorreu de 7 a 9 de Março de 2000, em Évora.
No presente trabalho são determinados os biofenóis em azeites ‘Galega’ e ‘Azeiteira’ obtidos em duas épocas de colheita dos frutos e olivais em produção integrada. A separação da fracção fenólica foi feita por extracção líquido-líquido (ELL) e a análise dos compostos fenólicos obtida por cromatografia líquida de alta pressão (HPLC) com detecção por díodos (DAD). São também determinados: os tocoferóis por HPLC e fluorescência (FLD); os biofenóis totais por espectroscopia VIS; e a intensidade do sabor amargo (K225) por espectroscopia UV. Os azeites ‘Galega’ e ‘Azeiteira’ apresentam teores mais elevados de antioxidantes na colheita mais temporã indicando que – do ponto de vista nutricional, sensorial e da estabilidade deste alimento – não é benéfico retardar a época de colheita. O hidroxitirosol e a luteolina decrescem acentuadamente na segunda data de colheita para os azeites de cultivar ‘Azeiteira’. Os azeites ‘Galega’ apresentam teores mais elevados de α-tocoferol e ϒ-tocoferol.
Neste trabalho foram utilizadas 30 amostras de mel monofloral de diferentes proveniências botânicas, entre as quais se destacam, a urze, o rosmaninho, a laranjeira, o eucalipto, a alfarrobeira e o castanheiro. O teor em fenóis totais foi determinado utilizando o método de Folin-Ciocalteu, usando o ácido gálico como padrão.
In the present work four olive groves were selected: two in organic agriculture and two in integrated production. Olives were handpicked at two ripening stages and processed by a low-scale mill with a working capacity of 0.05 tons h-1. Differences between olive oils were evaluated through a sensory quantitative descriptive analysis (QDA) for positive attributes; moreover, some chemical parameters that could be related with bitterness, like phenol content and the specific absorbance at 225 nm (K225), were determined as well. Some analyses were also conducted with an Alpha MOS electronic nose system, FOX 2000.
Most of the studies on olive oil preservation during storage are focused on the type of conditioning rather than on the most efficient type of bottle seal to be used. However, the bottle closure is also an important issue because of the negative impact that oxygen has on olive oil quality and flavor. The aim of this study was to assess the performance of a natural cork stopper as a closing system of glass bottles for olive oil. To evaluate the effect of a bottle closure, a storage trial over 24 months, after harvest, was performed comparing the effect of three types of glass bottle closure on virgin olive oil quality: screw cap, natural cork and bar top cork stopper. The bottle neck of those with a natural cork stopper was covered with bee's wax. The results for quality criteria showed that all three types of bottle closure acted in a very similar way for most of the studied parameters. However, based on FTIR-ATR spectral information it was possible to separate the samples with different closure systems at the end of the storage period. These differences could be given by the retention of some volatile compounds detected by sensory evaluation. The olive oil oxidation parameters were not highly affected by the cork stopper. However, for olive oil quality characterization with a cork stopper, more studies are needed for the volatile composition.
Portuguese growers of “Beira Interior”, an inland region in the centre of Portugal, start harvesting olives only in late November or December and finish in January and sometimes February. Studies on olive ripening carried out in different groves showed that, in general, oil content (% d.w.) stabilises during November and ripening index rises regularly throughout the sampling period. However, there were some differences among cultivars. The results suggest that harvest can begin from mid- -October to the 1st fortnight of November, according to location, for ‘Galega’, in the 1st fortnight of December for ‘Bical’, in the 1st fortnight of November for ‘Carrasquinha‘ and in the 2nd fortnight of November for ‘Cornicabra’, therefore harvest time should begin long before the traditional time.
Beira Baixa olive oil is mainly produced with Galega cv. Galega olive ouil is veryu stable and provides flavour and taste that are traditional for portuguese consumers. Bical and Cordovil de Castelo Branco cvs. are also important in the olive grove of the region. The goal of this study is to understand the role of the composition of the monovariety olive oils (mainly fatty acid composition and total phenol compounds) on the quality of Beira Baixa olive oil. Results for sterols are also shown.
The three main cultivars of Olea europaea L. at Beira Baixa are Galega vulgar, Bical and Cordovil de Castelo Branco. Humidity and oil content, by NMR, for the monovariety olive pastes were studied for two years, 1998/99 and 1999/2000.The results showed that Galega vulgar had significantly lower oil content when compared with Bical and Cordovil de Castelo Branco; but Bical and Cordovil de Castelo Branco did not differ significantly from each other concerning this parameter.The humidity values observed for the three cultivars are significantly different: Cordovil presents similar values during the three harvests while Galega vulgar and Bical showed their maximum values at the second harvest.
One of the current challenges in olive oil quality is to assure that olive antioxidante compounds are preserved in order to maintain their role on oxidative degradation protection. (...)
New strategies to attain better yields, without compromising olive oil quality, are necessary in olive oil extraction. To improve virgin olive oil yield, several processing aids (talc, calcium carbonate, salt, enzymes) have already been tested. ‘Galega Vulgar’, one of the most abundant Portuguese cultivar for olive oil, usually gives difficult pastes in the malaxation step, which represents a loss of income. The present work aimed to optimize olive oil extraction, at laboratory-scale, from fruits of ‘Galega Vulgar’ cultivar in 2016 (ripening index=4; moisture content=62 % and fat content (FW) =15.8 %) with the addition of processing aids (ProZym® and natural microtalc FC8-AW), using response surface methodologies (RSM). The combined effects of the concentrations of natural microtalc (MT) and of the enzyme preparation (E) on the oil extraction yield (Y), extractability index (IE), the concentration of total phenols (TPH), chlorophyll pigments (CP), as well as on chemical quality criteria parameters of the extracted olive oil, were investigated by RSM. A Central Composite Rotatable Design (CCRD) was followed, as a function of the contents of enzyme preparation (0-0.12 %, v/w) and of natural microtalc (0-0.46 %, w/w). For ‘Galega Vulgar’ olives, the highest extractability was obtained with simultaneous addition of enzymes between 0.02 and 0.08 % (v/w) and of microtalc (0.45-0.50 %, w/w).
Research has been carried out to ascertain the influence of Lactobacillus pentosus DSM 16366 as freeze-dried cells and culture in nutritive media on fatty acid, sterol and triterpenic dialcohol compositions of ‘Azeiteira’ Spanish style green table olives. Results showed that there were no relevant differences on spontaneously or induced fermented fruit when comparing those compositions.
Comunicação apresentada no III Simpósio Nacional de Olivicultura que decorreu em Castelo Branco, na Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Castelo Branco, de 29 a 31 de Outubro de 2003.
Comunicação apresentada no III Simpósio Nacional de Olivicultura que decorreu em Castelo Branco na Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Castelo Branco, de 29 a 31 de Outubro de 2003.
Beekeeping offers a great development potential, as a source of food, as a nutritional complement and also as raw material provider to several activities. Moreover, biodiversity improvement conservation, incentive for retention of natural habitats and an ideal activity for forest conservation programmes are important factors associated with this activity. Honey is a natural sweet product that is produced in almost all Portuguese Regions. Honeys from certain areas are preferred mainly because of their sensory characteristics, which are related to their floral origin. The pollen and nectar variability influences the honey flavour and determines its commercial quality. The aims of this work are: geographical identification of existing apiaries in the central region of Portugal; identification and quantification of floral sources; characterization of honey (sensory and physico-chemical); construction of thematic maps supporting the new hives installation, predicting the honey characteristics. This methodology has been applied in a Portuguese studied area (Vila Velha de Ródão). A first identification of the apiaries allowed the establishment of the potential zones to future beekeepers installation (Lidónio et al., 2009) (Figure 1). In order to complete the previous information, it is in progress the identification and quantification of species for apiculture interest as well as the honey physical and chemical characterization. Potential apiculture development characterization has been mapped using the following attributes: surrounding area for 200 vegetation units (Forestry zones, agricultural zones and bush zones); slopes warm temperate (warm and very hot); the surrounding area, about 200m, around the water lines and water points; surrounding feeding apiary area (50m diameter); urban admissible legal boundary (100 m diameter for each apiary). It was also considered, the shading maps because of its importance on hive production and bee behaviour. Shading values considered favourable are between 0 and 127. A methodological procedure was developed, aiming the potential beekeeping map construction. Identification of favourable areas, for future beekeepers apiaries installation, will be possible in result of this study. In many Portuguese regions some beekeepers transport their hives, according to the floral sources development in order to reach regions where the production of some species is higher, allowing the improvement of some crop pollinization, for a specific month. Vila Velha de Rodão area, about 10885ha, presents excellent conditions for proper development of beekeeping. It is well documented that the pollen quality and variability, influences the honey flavour and quality (Anjos et al., 2009). The studied region is limited by the major watercourses and their respective valleys and steep slopes. Predominantly those uncultivated land, presents high biodiversity with high beekeeping potential. Some of the most important species present in this region are, Lavandula pedunculata (Miller) Cav., Cistus ladanifer L., Rosmarinus officinalis L., Erica umbellata L., Erica 13th AGILE International Conference on Geographic Information Science 2010 Page 2 of 3 Guimarães, Portugal australis L., Erica lusitanica, Calluna vulgaris (L.) Hull, Retama sphaerocarpa (L.) Boiss., Echium plantagineum L., Genista triacanthos Brot., Quercus rotundifolia Lam, Quercus pyrenaica Willd., Cytisus multiflorus (L'Hér.) Sweet and Cytisus striatus (Hill) Rothm, Arbutus unedo L., Eucalyptus globulus Labill. and Juniperus oxycedrus L. (Almeida, 2004; Carvalhinho, 2004; Monteiro, 2003). In future works, iso-quality mapping, for beekeeping potential characterization, will be concluded, for central Portugal. This will allow the beekeepers installation optimization and support a honey production sustainable management.
Artigo apresentado como comunicação no IV Simpósio Nacional de Olivicultura que decorreu em Elvas de 22 a 24 de Novembro de 2006.
Artigo apresentado como comunicação no II Simpósio Nacional de Olivicultura que decorreu em Évora de 7 a 9 de Março de 2000.
No presente trabalho estudaram-se três métodos de avaliação do estado de Maturação da azeitona, baseados na coloração dos frutos das cultivares ‘Cobrançosa’ e ‘Galega Vulgar’ em estados precoces de maturação, bem como a sua relação com a acumulação de gordura. Os métodos estudados foram: IM – índice de maturação de Jaén (com 8 grupos de cor); IMS – índice de maturação simplificado com apenas três classes de cor; CI – índice de cor (Colour Index) utilizando o Sistema CIE de cor L*a*b*. Os resultados obtidos revelaram que os índices de maturação baseados na cor dos frutos são úteis para caracterizar a evolução do teor em gordura durante a maturação da azeitona. O método simplificado apresentou uma elevada correlação com o índice de Jaén, sendo bastante mais rápido e de mais fácil utilização pelo olivicultor.
In this study samples of the monofloral honeys more common in Castelo Branco region were tested: Eucalyptus ssp., Erica spp. and Lavandula spp. Evaluation of unifloral conformity was carried out by laboratorial pollen analysis.
Planners require solutions that address routine work needs and seems essential to improving efficiency and productivity. There are a great number of different factors related to beekeeper activity as well the quality and productivity of different bee products. The spatial analysis is a powerful tool for overlap and relates various levels of information on a map, and consequently a very useful for beekeeping activity planning. This work proposes and applies a methodology to potential beekeeping assessment in Montesinho Natural Park, a region in the northwest of Portugal. The beekeeping potential maps were developed with the following data sources: legal standards, vegetation, land use, topography, water resources, roads, electromagnetic fields, and some honey physico-chemical analysis. The design and implementation of spatial analysis model based on Geographic Information System (GIS) to beekeeping planning activities has already been described by Anjos et al (2014). Spatial analysis techniques allows to define the potential beekeeper map supporting the beekeeper management in this region. Anjos O, Silva G, Roque N, Fernandez P, 2014. GIS based analysis to support the beekeeping planning. Book of abstracts of the International Symposium on Bee Products 3rd edition – Annual meeting of the International Honey Commission (IHC), Faculty of medicine, University of Rijeka, p:61
O género Opuntia spp. pertence à família Cactaceae, sendo a espécie Opuntia ficus-indica (OFI) a que tem maior importância económica. Em frutos de vinte populações provenientes de quatro espécies do género Opuntia spp. (OFI, O. robusta, O. dillenii and O. elata), com origem em Portugal, foram estudadas as características cromáticas, a acidez, o pH, o teor em sólidos solúveis totais (SST) e ainda os teores em ácido ascórbico (AA), betalaínas e fenóis totais (FT). As cultivares Italianas de OFI ‘Bianca’, ‘Gialla’ e ‘Rossa’ foram incluídas como termo de comparação. Os valores mais elevados de acidez foram registados nos frutos de O. dillenii e O. elata e os menores em OFI. Os frutos de O. dillenii apresentaram os teores mais elevados de betalaínas e FT, ao passo que as concentrações mais elevadas de AA foram registadas nos frutos de O. elata. Os ecótipos de OFI mostraram variação na concentração de compostos bioativos. Em OFI, a cv. de polpa vermelha ‘Rossa’ é a que apresenta maior concentração de betalaínas, seguida pelos ecótipos de polpa laranja e, finalmente, os ecótipos de polpa branca. Os valores mais elevados de FT foram encontrados nos ecótipos de polpa branca. O género Opuntia spp. é uma fonte de compostos bioativos, pelo que o consumo dos seus frutos representa uma boa forma de ingestão de compostos de elevado valor nutricional.
The aim of this work is develop a tool based on neural networks to predict the botanical origin of honeys using physical and chemical parameters. The managed database consists of 49 honey samples of 2 different classes: monofloral (almond, holm oak, sweet chestnut, eucalyptus, orange, rosemary, lavender, strawberry trees, thyme, heather, sunflower) and multifloral. The moisture content, electrical conductivity, water activity, ashes content, pH, free acidity, colorimetric coordinates in CIELAB space (L(∗), a(∗), b(∗)) and total phenols content of the honey samples were evaluated. Those properties were considered as input variables of the predictive model. The neural network is optimised through several tests with different numbers of neurons in the hidden layer and also with different input variables. The reduced error rates (5%) allow us to conclude that the botanical origin of honey can be reliably and quickly known from the colorimetric information and the electrical conductivity of honey.
The Opuntia spp. has minimal soil and water requirements, and the O. ficus-indica, in particular is sought to be an alternative for the Mediterranean region agricultural economy. The morphology, bioactive compounds and antioxidant properties of fruits were studied in twenty Portuguese ecotypes belonging to four Opuntia species (O. ficus-indica, O. robusta, O. dillenii and O. elata). The ecotypes were compared with the O. ficus-indica cultivars ‘Bianca’, ‘Gialla’ and ‘Rossa’. The fruits from Opuntia spp. ecotypes displayed variability in morphological and bioactive characteristics. Among O. ficus-indica ecotypes, the orange pulp fruits were larger, heavier and had a higher percentage of pulp as well as a lower percentage of seeds compared to the white pulp fruits. However, the weight of 100 seeds was lower in the white pulp ecotypes. The OFI-04 ecotype contrasted the other OFI ecotypes due to its pale yellow pulp, ovoid shape, and low seed weight per fruit as well as the amount of seeds as a percentage of pulp weight. The O. dillenii ecotypes had the highest betalain content, total phenolic compounds, and antioxidant activity, while O. elata had the highest ascorbic acid content. Both O. dillenii and O. elata had the highest acidity values. The red pulp cv. Rossa had the highest betalain content among the O. ficus-indica populations, followed by the orange and white pulp ecotypes. The highest amount of total phenolic compounds was found in the white pulp O. ficus-indica ecotypes. The hierarchical clustering analysis revealed that the ecotypes could be grouped into four major groups, and geographical origin was unrelated to the clustering pattern. This study provides original data on the morphology and bioactive compounds of Opuntia spp. fruits from Portuguese ecotypes.
O objetivo deste trabalho foi a caracterização físico-química sumária de oito cultivares de cereja (Prunus avium) e a sua avaliação hedónica. Na data ótima de colheita, definida pelo produtor, as cerejas produzidas na Cova da Beira foram objeto de caracterização físico-química, baseada na determinação da massa, resistência oferecida à deformação por compressão (0,5 mm), cor, teor de sólidos solúveis e acidez titulável, e de avaliação hedónica, considerando a Apreciação Global (1-Não gosta; 2-Gosta pouco, 3-Gosta moderadamente, 4-Gosta muito, 5- Gosta extremamente). Os resultados revelam massas compreendidas entre 9,10 g e 12,58 g, sendo ‘Flofler’, ‘Frisco’ e ‘Prime Giant’ aquelas com maior massa. ‘Prime Giant’ e ‘Summit’ apresentaram os valores mais elevados das coordenadas de cor (L* a* b*, com valores aproximados de 37, 31 e 13 unidades, respetivamente), indicando que são mais claras e mais vermelhas do que as restantes. Relativamente à textura, com médias compreendidas entre 1,05 N mm-1 e 2,24 N mm-1, Frisco’, ‘Summit’ e ‘Canada Giant’ apresentaram menor resistência e ‘Satin’, ‘Black Star’ e ‘Prime Giant’ os valores mais elevados. Mais ainda, ‘Grace Star’ destacase pelo teor de sólidos solúveis mais elevado (22,60%) e ‘Black Star’ pela menor acidez (7,37 mEq 100 g-1). O painel de consumidores (55 indivíduos) atribuiu pontuações médias entre 3,51 (‘Satin’) e 3,75 (‘Grace Star’), estatisticamente similares, indicadoras da aceitação das cultivares em estudo.
Modern large-scale production of fermented foods i focused on the use of defined stain starter systems to ensure consistency and quality in the final product. In Spanish-styles green olives process, initial conditions are usually somewhat restrictivefor the growth of desirable microorganisms.
The purpose of the article is to study how the brand’s visual identity contributes to the understanding, accessibility and enjoyment of information, adapting the message to different cultures and profiles of people, users or target audiences. Identity promotes sustainability and respect for people’s quality of life. The methodology used is mixed, including a non-interventionist phase consisting in the study of competing brands, audience map and persona method and an interventionist component through project-grounded design research, which includes participatory methods such as co-design and Design thinking. The results are a visual identity of the mountain olive oils brand that acts simultaneously as an interface of representation of the collective, the individual and the region (internal audiences), fulfilling the expectations and needs of the target public and other stakeholders. Design principles and good practices are also defined to ensure that visual identity continues to function as a cultural interface of the territory in a sustainable logic and not just business requirements.
Cistus ladanifer is a persistent, abundant and widespread underexplored resource in the Iberian Peninsula. The seeds have been used as food for centuries, although their nutritional value and potential as food ingredients have not been exploited until now. In this study seeds from natural shrubland were collected three times during summer for two consecutive years. Analytical evaluation of the macronutrient content, fatty acids, and mineral composition was performed. Regarding the macronutrients, seeds showed a carbohydrate content of 46.1 ± 1.6%, a fibre content of 20.9 ± 1.4%, a protein content of 16.2 ± 0.4%, a lipid content of 13.0 ± 1.1%, and an ash content of 3.87 ± 0.16%. The fatty acids were found to be mostly unsaturated (74.05 ± 0.59%). Potassium was the most abundant mineral (975 ± 53 mg/100 g) followed by phosphorous, magnesium and calcium. In conclusion, several nutrient-related label claims may be used for C. ladanifer seeds as food ingredient. Compared to common cereals, nuts and seeds, C. ladanifer seeds are close to flax and chia seeds in relation to nutritional composition, and to pine nuts in relation to mineral composition.
"Pera Rocha do Oeste" is a pear (Pyrus communis L.) variety native from Portugal with a Protected Designation of Origin (PDO). To supply the world market for almost all the year, the fruits are kept under controlled storage. This study aims to identify which classical physicochemical parameters (colour, total soluble solids (TSS), pH, acidity, ripening index, firmness, vitamin C, total phenols, protein, lipids, fibre, ash, other compounds including carbohydrates, and energy) could be fingerprint markers of PDO "Pera Rocha do Oeste". For this purpose, a data set constituting fruits from the same size, harvested from three orchards of the most representative PDO locations and stored in refrigerated conditions for 2 or 5 months at atmospheric conditions or for 5 months under a modified atmosphere, were selected. To validate the fingerprint parameters selected with the first set, an external data set was used with pears from five PDO orchards stored under different refrigerated conditions. Near infrared (NIR) spectroscopy was used as a complementary tool to assess the global variability of the samples. The lightness of the pulp; the b* CIELab coordinate of the pulp and peel; and the pulp TSS, pH, firmness, and total phenols, due to their lower variability, are proposed as fingerprint markers of this pear.
IOBC / WPRS Working group “Integrated Protection of Olive Crops” OILB / SROP Groupe de travail “Protection Intégrée des Olivaies ” Proceedings of the meeting Comptes rendus de la réunion at / à Bragança (Portugal) 10-12 October 2007
The main goal of this paper was to assess the greenhouse gas (GHG) intensity of olive oil production in Portugal. A life-cycle model and inventory were implemented for the entire production process, including a comprehensive analysis of olive cultivation, olive oil extraction, packaging, and distribution. Data originates from five differently-sized Portuguese olive growers and from a total of six olive oil mills, representing the three extraction processes in use: three-phase extraction, two-phase extraction, and traditional pressing. The results show that the GHG intensity lies in the range 1.8-8.2 kg CO2eq/liter and that the main contributors were fertilizers (production and field emissions). Efficient use of fertilizers thus seems to be a key factor for mitigating the GHG intensity of olive oil production.
A study has been carried out to evaluate the influence of integrated olive production on the quality of Galega virgin olive oil. On three consecutive years, olive samples from two different groves in integrated production were taken, and submitted to extraction in industrial mills. The analytical determinations in olive oil were acidity, peroxide index, K232 and K270, sensory analysis, fatty acid composition, total phenol compounds, tocopherols, oxidation stability and organophosphate pesticides. Quality criteria were within the European Union limits for extra virgin olive oil, and the organophosphate pesticides residues were always undetectable.